an image for
Case Studies

Whitchurch Hub, Cardiff

Funded fom the Welsh Government's Integrated Care Fund and the Museums, Achives and Libraries Division, the refurbishment project at Whitchurch Library was to convert the historical facilities into a Wellbeing Hub, which would meet the needs of the local community.

Cardiff council cabinet member Lynda Thorne commented on Walesonline.co.uk prior to the start "The focus of our wellbeing hubs will be to engage our increasingly older population and help combat the impact of isolationn on people's wellbeing by providing a range of services, events and activities based on their needs"

Download Public Brochure

Brief

The work included the construction of a new community multi-use room, as well as a new computer suite, private meeting rooms and a new children's area.

This was achieved during a collaborative design process understanding the range of planned community and wellbeing services, activities and events.

Flexible tables and chairs to enable multi-use and versatility were a priority to permit the Wellbeing Hub to accommodate and facilitate the needs of their community.

Download PDF

Solution

Many of the historial features have been sympathetically restored such as the original teak doors, sash windows and bathstone, and, as with an older building, there were awkward obstacles to work around.

Throughout the library, Reflection Cantilever Library Shelving was used with bespoke cladding which was scribed on site for seamless joining to the Edwardian walls.

With a complimentary reception counter, the entrance both welcomes and inspires visitors to spend time in the transformed building.

Reflecting on nature and the lush surroundings, our team designed a bespoke children's library feature tree with seating and integrated book display and storage, creating a fun area for children and families to enjoy.

Download PDF